Vesilintulaskenta

Luomus Luonnontieteellinen museo Linnustonseuranta sotkat
Luomus_Luonnontieteellinen museo_Linnustonseuranta_sotkat

Vesilintulaskenta tehdään rannoilla olevista vakiopisteistä, joista on hyvä näkyvyys, tai kiertämällä koko vesialue (järvi, lampi, meren- tai järvenlahti) rannan tuntumassa veneellä tai jalkaisin. Laskenta tehdään kahdesti toukokuussa noin kahden viikon välein. Vesilintulaskennan voi myös tehdä lintutornista käsin. Sivun alalaidassa olevalle kartalle on koottu mukana olevat laskentapisteet. Voit laskea kartalta passiivisen vesilintulaskentapisteen tai sitten perustaa oman uudelle paikalle.

Seurannassa ovat mukana kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Vesilintujen laskenta palvelee linnuston ja ympäristön seurantaa sekä kantojen järkevää verotusta ja riistanhoitoa. Valtakunnallisia vesilintulaskentoja järjestää Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen lisäksi Luonnonvarakeskus LUKE, joka organisoi metsästäjien toteuttamat laskennat. Luomuksen ja LUKEn laskennat on yhdistetty keväästä 2020 alkaen koko maan kattavaksi seurannaksi.

Videotallenne webinaarista (20.4.2022), jossa esiteltiin vesilintulaskentoja

Lomakkeet

Havainnot tallennetaan Laji.fi-järjestelmän kautta, kun molemmat laskennat on tehty. Nettilomakkeessa on samat tietojen täyttökohdat kuin vanhassa paperisessa versiossa. Voit halutessasi edelleen lähettää tuloksesi paperilomakkeella (Vesilintulaskentalomake (PDF)), joka tallennetaan Luomuksen Linnustonseurannassa. Palauta laskentalomakkeet kesäkuun puoliväliin mennessä Linnustonseurantaan.

Vesilintuseurannan tietoisku yhdistysten käyttöön

Alla olevat tiedotteet on tarkoitettu lintuyhdistysten vesilintuseurantaa tehostamaan. Tiedotteiden sisältö (teksti, kuva, graafi) on yhdistysten vapaasti käytettävissä nettisivuilla, lehdissä, jäsenkirjeissä ja muissa medioissa. Lisätty 9.3.2015.

Vesilintujen laskentapisteet kartalla

Luomukseen tai Lukeen aiemmin ilmoitetut (1986-2020) vesilintujen laskentapisteet löytyvät Laji.fi-sivulta. Viime vuosina Luomuksen aktiivisia seurantapisteitä on ollut yli 400 kpl ja Luken pisteitä yli 1 500. Jos olet kiinnostunut tekemään vesilintulaskentaa, ole yhteydessä Linnustonseurantaan. Ilmoitukset mahdollisista puutteista pyydetään ilmoittamaan tarkoin paikkatiedoin Linnustonseurantaan.  Kyselyt Luken vesilintulaskentakohteista kannattaa lähettää Lukeen.

Kirjaudu Laji.fi käyttäjäksi, jotta pääset kirjaamaan havaintosi vesilintulaskentojen palvelussa. Voit hakea aiemmin ilmoitettuja kohteita esim. kunnannimellä ja tarkastella yksittäisiä kohteita kartalla.

Linnustonseuranta Vesilintulaskenta Laji.fi esimerkki
Luomus_Luonnontieteellinen museo_Linnustonseuranta_Vesilintulaskenta_vesilintulaskenta_1