Ananas (Ananas comosus)

En saftig historia om växthusens tillkomst

Den här växten är orsaken till att du står inne i en fantastisk växthusbyggnad! Vad har ananasen att göra med växthusens tillkomst?

Spanjorerna “hittade” ananasen i den karibiska övärlden på 1400-talet. Ananas blev en dyr delikatess för kungar och de privilegierade i Europa. Den användes för att symbolisera status – den till och med hyrdes ut för att folk skulle kunna visa sig offentligt med en ananas under armen!

Det var dock nästan omöjligt att odla ananas utanför tropikerna innan de första drivhusen för odling av ananas uppfanns. Drivhusen var konstruktioner med glastak som värmdes upp med hästgödsel som komposterades under växten.

Efterfrågan på exotiska frukter och utvecklingen av växthus gick hand i hand. I och med Kristallpalatset, som byggdes för världsutställningen i London år 1851, blev det väldigt populärt att ha växthus. Samtidigt utvecklades botaniken och växthus började användas för vetenskapliga samlingar.

Hemligheten bakom ananasfruktens saftighet finns i dess struktur – det är egentligen fråga om ett bär där enskilda blommor har vuxit ihop så att de bildar ett fruktförband.

Ge feedback om innehållet