Kaakaopuu (Theobroma cacao

Svenska English

Jumalallista vatsan täytettä 

Nosta katseesi ylös. Kaakaopuu tuottaa hedelmiä ympäri vuoden. Kypsät hedelmät ovat oransseja. Niiden sisällä olevia siemeniä eli papuja käytetään kaakaon tuotannossa. 

Kaakaojuoman juuret ulottuvat muinaiseen Meksikoon, jossa kaakaojuomaa joivat vain rikkaat, etuoikeutetut ja jumalat. Silloinen kaakaojuoma oli sekoitus paahdettuja ja rikottuja kaakaopapuja, jauhettua maissia, chiliä ja kiehuvaa vettä. Lajin tieteellinen nimi, Theobroma, tarkoittaakin jumalten ruokaa. Kaakaopapuja käytettiin myös rahana.  

Espanjalaiset toivat kaakaojuoman Eurooppaan 1500-luvulla, eli selvästi ennen kahvin ja teen yleistymistä. Kaakaopavut sisältävät kofeiinia ja teobromiinia, joilla on piristäviä vaikutuksia. Älä siis ihmettele, jos suklaalevyn syöminen aiheuttaa sydämentykytystä ja riippuvuuden tunnetta. Mitä tummempaa suklaata, sitä piristävämpi vaikutus. 

Suklaa on itse asiassa melko uusi keksintö. Hollantilainen C.J. von Houten keksi 1800-luvulla puristusmenetelmän, jolla kaakaopavuista saatiin eroteltua rasvaa (kaakaovoita) jäljelle jäävästä kaakaojauheesta. Kun nämä kaksi ainesosaa sekoitettiin yhteen sokerin, maitojauheen ja vaniljan kanssa, saatiin aikaiseksi suklaata.  

Kaakaopuun kypsiä hedelmiä ja rungosta kasvavia kukkia.
Kaakaopuun hedelmät ovat kypsinä oransseja ja raakoina vihreitä.
Kaakaopuun raakoja hedelmiä.
Kaakaopuun kukissa on lantamainen tuoksahdus.

Anna palautetta sisällöistä