Paperibambu (Bambusa vulgaris

Svenska English

Bambusta on moneksi 

Tiesitkö, että bambut ovat oikeasti puuvartisia heiniä? Bambut ovat tunnettuja nopeasta kasvustaan – tämäkin paperibambu kasvaa nopeimmillaan noin puoli metriä päivässä. Jotkin tukkibambulajit kasvavat jopa yli metrin päivässä! Palmusalin latvottuja paperibambuja toimitetaan silloin tällöin Korkeasaareen pikkupandojen ja apinoiden herkuksi. 

Bambut ovat todellisia hyötykasveja. Bambusta valmistetaan rakennustelineitä, astioita, syömäpuikkoja, huonekaluja, vesiputkia, soittimia ja paperia. Bambunversoja voi syödä ja bambun kuidusta voidaan valmistaa tekstiilejä.  

Bambua kehutaan kestäväksi ja ekologiseksi raaka-aineeksi. Bambu kasvaa nopeasti, se tarvitsee suhteellisen vähän vettä eikä bambua tarvitse käsitellä lannoitteella tai hyönteismyrkyillä. Laajat bambuviljelmät perustetaan kuitenkin usein hävittämällä alkuperäistä metsää. Bambutekstiilin tuotanto vaatii runsaasti kemikaaleja, jotka ovat haitallisia niin ihmisille kuin muillekin eliöille. 

Ratkaisuja onneksi löytyy: bambuteollisuudesta tulleita kemikaaleja osataan kierrättää uuden teknologian avulla. Tarvitaan kuitenkin investointeja, jotta uusia puhdistuslaitteita saadaan hankittua tuotantolaitoksiin. Meillä kuluttajilla on myös suuri vastuu: tuote kannatta valita tuottajalta, jonka toiminta on läpinäkyvää ja joka huolehtii työntekijöiden työoloista ja kemikaalien kierrätyksestä. Kestävästi ja vastuullisesti viljeltynä bambu on erinomainen materiaalivalinta. 

Yhden tarinan mukaan bambu olisi saanut nimensä pamahtelevan bambunuotion äänistä BAM BUU. Kun bambua polttaa, laajenee ilma varren sisällä olevissa ilmaonteloissa saaden varren murtumaan ja lopulta räjähtämään.
Bambun varsi koostuu nivelistä ja nivelväleistä. Nivelten tyvellä on välikasvualueita, joiden jakautumiskykyinen solukko “venyttää” bambun vartta tehokkaasti.
Bambun nivelestä haarautuu uusi oksa tai lehti.
Bambun juurakko ankkuroi tukevasti varren maahan kiinni.

Anna palautetta sisällöistä