Suomen kotilot ja etanat

Anne Koivunen, Pekka Malinen, Hannu Ormio, Juhani Terhivuo & Ilmari Valovirta 2014: Suomen kotilot ja etanat. Opas maanilviäisten maailmaan. Hyönteistarvike Tibiale Oy, Helsinki. ISBN 978-952-67544-6-8

Kirja esittelee kaikki maastamme tavatut maakotilo- ja etanalajit, yhteensä 94 lajia, joista kaksi on Suomelle uusia. Lähialueiden lajeista mukaan on valittu kymmenkunta. Kaikista on tarkat kuvaukset. Oppaan avulla opit erottamaan silokotilot sirokotiloista.

Teos kertoo myös kotiloiden ja etanoiden eli maanilviäisten elämästä yleisemmin, elintavoista ja -ympäristöistä, leviämiskeinoista ja uhanalaisuudesta. Monet tuntevat kotilot ja etanat vain ikävinä tuholaisina, mutta kirja auttaa myös puutarhuria tunnistamaan tihulaiset vaarattomista mönkiäisistä ja paljastaa nilviäismaailman todellisen monipuolisuuden ja kauneuden.

Jos kirjan myötä nilviäisinnostus iskee, niin teos antaa vinkit harrastuksen aloittamiseen. Kirjan ehdoton vahvuus ovat näyttävät kuvat. Tarkkaan lajinmääritykseen tarvittavien kotilonkuorien kuvien lisäksi kaikista etanalajeista on valokuvat. Useimmista kotiloista ja etanoista on lisäksi upeita otoksia niiden omissa elinympäristöissä.

  • 376 sivua, koko B5 (172 x 245 mm), kovakantinen, hinta 15 €
  • Tilausohjeet löytyvät kustantaja Tibialen verkkosivuilta