Te (Camellia sinensis)

Inflytelserik källa till njutning

Te är världens populäraste dryck efter vatten. Dess värde som handelsvara har påverkat historiens gång på många sätt: teet har exempelvis påskyndat USA:s självständighet, lett till krig och förslavat hundratusentals människor i Sydostasien. Testunden är också en glädje och njutning för miljontals människor varje dag. Tebusken är en av världens mest inflytelserika växter.

Tebusken kommer från Sydostasien där den växer i olika klimat. Enligt legenden uppstod tedrycken för cirka 5000 år sedan när den kinesiska kejsaren Shen Nung satt under ett träd och hans tjänare kokade dricksvatten. Blad från en tebuske föll i vattnet och kejsaren bestämde sig för att smaka på det extrakt som uppstod på det sättet.

Vid tillverkningen av te används tebuskars blad och knoppar. Smaken påverkas av bladens ålder, jordmånen, klimatet, skördetiden och fermenteringsgraden. Genom att blanda olika tesorter går det att få till stånd en enorm mängd olika smaker.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_3681-1024x683.jpg
Tebuskens knoppar.
This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_3678-1024x816.jpg
I naturliga förhållanden kan tebusken bli 6-30 m hög. Teplantorna i Medehavsrummet hålls mycket små genom regelbunden beskärning.

Ge feedback om innehållet