Korvträd (Kigelia africana)

Lyft blicken uppåt. Ser du stumparna som hänger på trädet? Korvträdet har fått sitt namn av dessa korvformade frukter som kan bli upp till en halv meter långa. Det lönar sig aldrig att slå läger eller parkera bilen under ett korvträd. Om korvarna inte faller ner på dig får du problem senast när noshörningar, elefanter och andra växtätare på savannen samlas under trädet för att äta fallfrukter.

Artens naturliga utbredningsområde omfattar en stor del av Afrika söder om Sahara, men den har planterats som prydnadsträd i olika delar världen. Korvträdet används inte bara som prydnadsväxt utan även i medicinska och näringsmässiga syften. Ur barken utvinns kigeliaextrakt med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Krossade frukter används i tillverkningen av förstoppningsläkemedel och öl.

Blomställningen, som kan bli upp till en meter lång, består av flera mörkröda blommor. De klockformiga blommorna doftar starkt på natten och lockar till sig fladdermöss. Genom att fladdermössen dricker nektar från blommorna blir de pollinerade. Blommorna i korvträdet i Kajsaniemi har emellertid pollinerats av fåglar, insekter eller luftströmmar.

Korvträdet är ett allmänt träd på savannerna i Afrika.
Korvträdet frukter kan hänga i grenarna i flera år.
Korvträdets blomställning med blomknoppar.
De klockformiga blommorna doftar starkt på natten och lockar till sig fladdermöss. Genom att fladdermössen dricker nektar från blommorna blir de pollinerade. Blommorna i korvträdet i Kajsaniemi har emellertid pollinerats av fåglar, insekter eller luftströmmar.

Ge feedback om innehållet