Agave (Agave americana)

Denna enorma suckulent från Mexiko växer i tiotals år tills den blommar och sedan dör. I naturen blommar växten vid cirka 10–30 års ålder, men i växthus eller hemma kan det ta mycket längre tid. Efter att moderplantan har dött växer en ny generation fram ur dess rotsystem.

Agave är en populär prydnadsväxt runtom i världen. Agaver, palmer och andra exotiska växter användes i Finland i herrgårdsträdgårdar på 1800- och 1900-talen. Förutom som prydnadsväxt används agave även som näring på många olika sätt. Blomställningen kan användas på samma sätt som sparris (agave tillhör sparrisväxter!), av fröna tillverkas mjöl och stjälken används vid framställning av spritdrycken mescal. Tequila däremot framställs av tequila-agave (Agave tequilana). Både agave och sisalagave, som också finns i ökenrummet, används för tillverkning av papper och mattor.

I ökenrummet finns vid sidan av agaver även aloer. Trots att aloernas och agavernas blad är mycket lika varandra är växterna inte nära släkt. Agaverna kommer från nya världens torra områden, medan aloer tillhör gamla världens växter. Deras liknande utseende beror på att de har anpassat sig till liknande torra förhållanden. Både aloer och agaver lagrar vatten i sina saftiga blad.

Agaven är en stor suckulent, som lagrar vatten i sina blad.
Agavens blad innehåller fibrer som används för tillverkning av bl.a. rep, nät och påsar.

Ge feedback om innehållet