Äkta aloe (Aloe vera)

Mirakelväxt och himlens trollstav

Denna växt har kallats till exempel himlens trollstav, såraloe och livets planta. Äkta aloe har använts i tusentals år, och även inom dagens medicin har det konstaterats att den har många hälsofrämjande effekter. Växtslemmet ur bladen används för behandling av sår, brännskador, diabetes och cancer. Äkta aloe kan användas även för att tillverka förstoppningsläkemedel.

Artens vetenskapliga namn Aloe vera kommer från det arabiska ordet Alloeh som betyder “glänsande, bitter substans”, och det latinska ordet vera som betyder “äkta”. Redan de forntida egyptierna skrev på papyrus om de antiinflammatoriska egenskaperna hos äkta aloe. Kleopatra lär ha använt aloe dagligen. Det sägs att Aristoteles övertalade Alexander den store att erövra ön Sokotra, så att öns aloeodlingar skulle kunna användas för att tillverka läkemedel för armén.

I ökenrummet finns vid sidan av aloer även agaver. Trots att aloernas och agavernas blad är mycket lika varandra är växterna inte nära släkt. Agaverna kommer från nya världens torra områden, medan aloer tillhör gamla världens växter. Deras liknande utseende beror på att de har anpassat sig till liknande torra förhållanden. Både aloer och agaver lagrar vatten i sina saftiga blad.

Växtslemmet i bladen har använts under tusentals år som läkemedel.
I mitten växer aloer, till höger en (mörkgrön) agave. Agaverna kommer från nya världen, medan aloer tillhör gamla världens växter.
Äkta aloe lagrar vatten i sina saftiga blad.

Ge feedback om innehållet