Suomen rupijäkälät

Soili Stenroos, Saara Velmala, Juha Pykälä & Teuvo Ahti (toim.) 2015: Suomen rupijäkälät. Norrlinia 28: 1–454. ISBN 978-951-51-0837-1

Kirjassa esitellään Suomen yleisimpiä ja eri tavoin kiinnostavia rupijäkäliä sekä joitakin jäkälöitymättömiä kotelosieniä, yhteensä 300 lajia. Suomen rupijäkälät on jatkoa 2011 julkaistulle ja Tieto-Finlandia-palkitulle Suomen jäkäläoppaalle.

Kirja on tarkoitettu ammattilaisille, opiskelijoille ja harrastajille. Johdanto esittelee muun muassa rupijäkälien tuntomerkkejä ja elinympäristöjä sekä tarjoaa vinkkejä rupijäkälien keräämiseen, määrittämiseen ja valokuvaukseen. Lajisto-osa koostuu suku- ja lajikuvauksista sekä kasvupaikka- ja levinneisyystiedoista. Jokaisesta lajista on myös värivalokuva. Käytetyt termit, keskeisin kirjallisuus, suomi-englanti-sanakirja sekä nimihakemisto löytyvät kirjan loppuosasta. Lisäksi kirjaan on koottu luettelo Suomen koko jäkälälajistosta sekä jäkäliltä tavatuista loissienistä ja eräistä muista jäkälämäisistä kotelosienistä, yhteensä 1965 lajia.

Kirjahanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön PUTTE-ohjelmasta (Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma).

  • 454 sivua, koko B5 (176 x 250 mm), kovakantinen
  • Hinta 37 € 
  • Tilauslomake (myynnissä myös Kaisaniemen myymälässä)
  • Mallisivuja kirjasta (10 aukeamaa, 4,9 Mb)