Makkarapuu (Kigelia africana

Svenska English

Nosta katseesi ylös. Näetkö puusta roikkuvat pötkylät? Makkarapuu on saanut nimensä näistä makkaranmuotoisista hedelmistä, jotka voivat kasvaa jopa puolimetrisiksi. Makkarapuun alle ei koskaan kannata leiriytyä tai pysäköidä autoa. Jos makkarat eivät mätkähdä niskaasi, olet viimeistään silloin pulassa, kun sarvikuonot, norsut ja muuta savannin kasvinsyöjät kokoontuvat puun alle syömään pudonneita hedelmiä. 

Lajin luontainen levinneisyysalue kattaa suuren osan Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta, mutta sitä on istutettu koristepuuksi eri puolille maailmaa. Makkarapuulla on koristeellisuuden lisäksi myös lääkinnällisiä ja ravitsemuksellisia arvoja. Kuoresta saadaan kigelia-uutetta, jolla on antibakteerisia ja tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Murskatusta hedelmästä valmistetaan ummetuslääkettä ja sitä käytetään myös oluen valmistamiseen.  

Jopa metrin mittainen kukkaranka koostuu useasta tummanpunaisesta kukasta. Kellomaiset kukat tuoksahtavat yöllä voimakkaasti houkuttaen paikalle lepakoita. Lepakot juovat kukista mettä ja tulevat samalla pölyttäneeksi kukan. Kaisaniemen makkarapuun kukat ovat kuitenkin pölyttyneet lintujen, hyönteisten tai ilmavirtojen vaikutuksesta.  

Makkarapuu on yleinen laji Afrikan savannilla.
Makkarapuun hedelmät saattavat roikkua puussa useita vuosia.
Makkarapuun kukkarankaa ja nuppuja.
Yöllä voimakkaasti tuoksuvat kukat houkuttavat paikalle lepakoita. Lepakot juovat kukista mettä ja pölyttävät samalla kukan. Kaisaniemen makkarapuun kukat pölyttyvät kuitenkin lintujen, hyönteisten tai ilmavirtojen vaikutuksesta.

Anna palautetta sisällöistä