Vihreä Afrikka

Tuomo Niemelä 2011: Vihreä Afrikka – kasveja ja kasvillisuutta. Norrlinia 23: 1–320. ISBN 978-952-10-6959-8. 

Kirjassa esitellään trooppisen Afrikan tärkeimpiä kasvillisuustyyppejä – savanneja, puoliaavikoita, sademetsiä, kosteikkoja ja vuoristokasvillisuutta. Esimerkkialueena on itäinen Afrikka Etiopiasta Mosambikiin, ja sieltä länteen Sambian länsiosiin saakka, mutta näkökulma laajennetaan koko Afrikan tropiikin kattavaksi. Kustakin alueesta on valittu tärkeimpiä puita ja muita kasvilajeja, jotka esitellään tekstein ja kuvin.

Eläinten suhdetta kasvillisuuteen tarkastellaan lyhyesti. Sienten ekologinen merkitys trooppisissa metsissä ja savanneilla jää yleensä vähälle huomiolle, mutta tätäkin puolta valotetaan monin esimerkein. Ihmisen elanto, toiminta ja vaikutus kasviluontoon ovat teemana kirjan lopussa – esittelyn saavat viljelykasvit, luonnonsienet ja muut keräilytuotteet, sekä metsätalouden hyödyt ja haitat, afrikkalaisia koristekasveja unohtamatta. Lopuksi tarkastellaan Afrikan luonnon suojelua ja sen surullisia tulevaisuudennäkymiä.

Kirja on tarkoitettu tropiikista kiinnostuneille luontoharrastajille, ja erityisesti biologian ja maantieteen opiskelijoille, sekä kehitysyhteistyön parissa työskenteleville. Suomen tietokirjailijat ry on tukenut kirjoitustyötä, ja painatuskuluihin saatiin avustusta Suomen Biologian Seura Vanamolta ja ulkoministeriön kehitysviestinnältä.

  • lähes 300 afrikkalaisen puun tai muun kasvin suomenkieliset uudisnimet, laaja ja monipuolinen hakemisto
  • 320 sivua, koko B5 (176 x 250 mm), kovakantinen,
  • Hinta 20 €
  • Tilauslomake  (myynnissä myös Kaisaniemen myymälässä)
  • Mallisivuja kirjasta (10 aukeamaa, 1995 Kt)