Matkustajainpuu (Ravenala madagascariensis

Svenska English

Reppureissaajan pelastus

Tämä komea laji on kotoisin Madagaskarilta, mutta sitä kasvatetaan tänä päivänä koristekasvina lähes kaikkialla tropiikissa.

Matkustajainpuun nimen synnystä kerrotaan kahdenlaista tarinaa. Ensimmäisen mukaan janoinen matkustaja saa vettä kasvin tyveltä, sillä lehtiruodit keräävät sinne vettä (tämä on täysin totta!). Toisen tarinan mukaan lehtien muodostama viuhka kasvaa lähes aina itä-länsi suuntaisesti. Eksynyt matkustaja voisi siis käyttää kasvia kompassina. Saarihuoneen matkustajainpuut ovat kuitenkin aina kasvaneet hieman eri suuntiin (hyvin mahdollisesti myös monet luonnonvaraiset yksilöt), joten suosittelemme lämpimästi kompassia Madagaskarin patikkaretkille.

Matkustajainpuun kukat tuottavat mettä, joka on makien, erityisesti varin (Varecia variegata), suurta herkkua. Vari on matkustajainpuun tärkein pölyttäjä ja samalla maailman suurin pölyttäjä! Se työntää kuononsa syvälle kukkaan yltääkseen meteen. Sen kuonossa on siitepölyä toisesta kukasta. Juodessaan mettä siitepölyä siirtyy kuonosta luottiin ja kukka pölyttyy.  

Matkustajainpuu kuuluu kolibrikukkakasveihin (Strelitziaceae), johon myös kolibrikukat kuuluvat.
Matkustajainpuun varret keräävät kourujen lailla sadevettä kasvin tyvelle.
Makeihin kuuluva vari (Varecia variegata) juo matkustajainpuun mettä ja on puun tärkein pöyttäjä. Varilla on maailman suurimman pölyttäjän titteli! Kuva: Wikimedia Commons, jo-h, CC BY-SA 2.0

Anna palautetta sisällöistä