Jättiagaave (Agave americana)

Svenska English

Tämä Meksikosta kotoisin oleva jättikokoinen mehikasvi kasvaa kymmeniä vuosia, kunnes kukkii ja sen jälkeen kuolee. Luonnossa kasvi kukkii n. 10–30 vuoden iässä, mutta kasvihuoneessa tai kotioloissa kukintaa voi joutua odottelemaan paljon pitempään. Kuoltuaan emokasvien ympärille kasvaa juuristosta seuraava sukupolvi.

Jättiagaave on maailmanlaajuisesti suosittu koristekasvi. Agaaveita, palmuja ja muita eksoottisia kasveja on Suomessa käytetty 1800- ja 1900-lukujen kartanopuutarhoissa. Koristearvojen lisäksi jättiagaavea hyödynnetään ravintona monella eri tapaa. Sen kukintoa voi käyttää parsan tavoin (kuuluuhan kasvi parsakasveihin!), siemenistä valmistetaan jauhoa ja vartta hyödynnetään mezcal-alkoholijuoman valmistamisessa. Tequilaa valmistetaan taas tequila-agaavesta (Agave tequilana). Sekä jättiagaavea että aavikkohuoneesta myös löytyvää sisalagaavea käytetään paperin ja mattojen valmistuksessa.  

Aavikkohuoneesta löydät agaaveiden lisäksi aaloeita. Vaikka aaloeilla ja agaaveilla on hyvin samankaltaiset lehdet, eivät ne ole toisilleen läheistä sukua. Agaavet ovat uuden maailman kuivien alueiden kasveja, kun taas aaloet ovat vanhan maailman kasveja. Niiden samankaltainen ulkonäkö johtuu sopeutumisesta samankaltaisiin kuiviin olosuhteisiin. Sekä aaloet että agaavet varastoivat vettä meheviin lehtiinsä. 

Jättiagaave on suurikokoinen mehikasvi, joka varastoi vettä lehtiinsä.
Jättiagaaven lehdistä saatavasta kuidusta valmistetaan mm. köysiä, verkkoja ja pusseja.

Anna palautetta sisällöistä