Lääkeaaloe (Aloë vera

Svenska English

Ihmekasvi ja taivaansauva 

Tätä kasvia on kutsuttu mm. taivaansauvaksi, ensiapukasviksi ja taivaalliseksi lääkäriksi. Lääkeaaloetta on hyödynnetty jo tuhansien vuosien ajan, ja nykyinen lääketiedekin on todennut sillä olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lehtien kasvilimaa käytetään mm. haavojen, palovammojen, diabeteksen ja syövän hoitoon. Lääkeaaloesta valmistetaan myös ummetuslääkettä. 

Lajin tieteellinen nimi Aloë vera tulee arabian kielen sanasta Alloeh, joka tarkoittaa “kiiltävää, karvasta ainetta”, sekä latinan kielen sanasta vera, joka tarkoittaa “tosi”. Jo muinaiset egyptiläiset kirjoittivat papyruksiin lääkeaaloen tulehdusta estävistä vaikutuksista. Kleopatran on sanottu käyttäneen aaloeta päivittäin. Sanotaan, että Aristoteles suostutteli Aleksanteri Suuren valloittamaan Socotran saaren, jotta saaren aaloeviljelmiä voitiin käyttää soitajoukkojen lääkkeiden valmistukseen. 

Aavikkohuoneesta löydät aaloeiden lisäksi agaaveja. Vaikka aaloeilla ja agaaveilla on hyvin samankaltaiset lehdet, eivät ne ole toisilleen läheistä sukua. Agaavet ovat uuden maailman kuivien alueiden kasveja, kun taas aaloet ovat vanhan maailman kasveja. Niiden samankaltainen ulkonäkö johtuu sopeutumisesta samankaltaisiin kuiviin olosuhteisiin. Sekä aaloet että agaavet varastoivat vettä meheviin lehtiinsä. 

Lehtien sisältämää kasvilimaa on käytetty lääkkeenä jo tuhansien vuosien ajan.
Keskellä näkyy aaloeita, oikealla takana agaave. Aaloet ovat kotoisin vanhan maailman alueilta, agaavet uuden maailman.
Lääkeaaloe varastoi vettä meheviin lehtiinsä.

Anna palautetta sisällöistä