Kakaoträd (Theobroma cacao)

Gudomlig föda

Lyft blicken uppåt. Kakaoträdet ger frukt året runt. Mogna frukter har en orange färg. Bönorna, dvs. frön som finns i frukten, används i kakaoproduktionen.

Kakaodryckens rötter sträcker sig till det forntida Mexiko där kakaodrycken dracks bara av rika och privilegierade personer samt gudar. Då var kakaodrycken en blandning av rostade och krossade kakaobönor, mald majs, chili och kokande vatten. Artens vetenskapliga namn, Theobroma, betyder gudarnas mat. Kakaobönorna användes också som pengar.

Spanjorerna tog med sig kakaodrycken till Europa på 1500-talet, det vill säga klart tidigare än kaffe och te blev populära drycker. Kakaobönor innehåller koffein och teobromin som har en uppiggande effekt. Bli alltså inte förvånad om du får hjärtklappningar och en känsla av beroende när du äter en chokladkaka. Ju mörkare choklad, desto mer uppiggande är effekten.

Choklad är i själva verket en rätt ny uppfinning. På 1800-talet uppfann C.J. von Houten från Holland en pressningsmetod som gjorde det möjligt att skilja fett (kakaosmör) från det återstående kakaopulvret. En blandning av dessa två ingredienser samt socker, mjölkpulver och vanilj blev choklad.

Kakaoträdets mogna frukter och blommor som växer direkt från stammen.
Mogna frukter har en orange färg, råa är gröna.
Kakaoträdets råa frukter.
Kakaoträdets blommor har en svag lukt av dynga.

Ge feedback om innehållet