Teepensas (Camellia sinensis

Svenska English

Vaikutusvaltainen nautinnon lähde

Tee on veden jälkeen ihmiskunnan suosituin juoma. Sen kauppatavara-arvo on vaikuttanut historiankulkuun monella tapaa: tee esim. vauhditti Yhdysvaltojen itsenäistymistä, johti sotien syttymiseen ja orjuutti satoja tuhansia Kaakkois-Aasiassa. Teehetki on myös miljoonien ihmisten päivittäinen ilon ja nautinnon aihe. Teepensas on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista kasveista.

Teepensas on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, missä se kasvaa monenlaisissa ilmastoissa. Legendan mukaan teejuoma sai alkunsa n. 5000 vuotta sitten, kun Kiinan keisari Shen Nung istui puun alla ja hänen palvelijansa oli keittämässä juomavettä. Veteen lennähti teepensaan lehtiä ja keisari päätti maistaa niistä syntynyttä uutetta. 

Teen valmistuksessa käytetään teepensaan lehtiä ja silmuja. Makuun vaikuttaa lehtien ikä, maaperä, ilmasto, keruuaika sekä teen fermentoitumisaste. Eri teelaatuja yhdistämällä saadaan valtava määrä erilaisia makuja.

Teepensaan nuppuja.
Teepensas kasvaa luonnonvaraisena jopa 6-30 metriä korkeaksi. Välimerihuoneen teepensaat pidetään lilliputtien kokoisina leikkaamalla niitä säännöllisesti.

Anna palautetta sisällöistä