Maailman harvinaisin puu
Vuonna 1994 kolme miestä oli kiipeilemässä Wollemin kansallispuistossa Australian kaakkoisosassa. He laskeutuivat alas sademetsän peittämään kanjoniin, ylittivät jääkylmiä lampia ja nousivat ja laskeutuivat jyrkkiä kallioseinämiä pitkin. Sitten ryhmänjohtaja David Noble huomasi edessään korkean puun, jonka kaarna muistutti kuplivaa suklaata. Hän nappasi mukaansa muutaman lehden ja ryhmä jatkoi taas matkaansa.
Lehdet unohtuivat reppuun pariksi päiväksi ennen kuin David Noble muisti näyttää niitä kasvitieteilijä Jan Allenille. He päättelivät, että lehti kuuluu yhteen Araucariaceae-heimon kahdesta suvusta: joko kaureihin tai araukarioihin. Tarkempaa määritystä varten pitäisi tutkia kasvin käpyä.
Ei aikaakaan, kun kansallispuiston työntekijä kiikkui henkensä kaupalla helikopterista ja kahmaisi mysteeripuusta irti kävyn. Kävyn sisältä löytyi siemen, joka ei kuitenkaan sopinut kumpaankaan araukariakasvin sukuun.
Lopullinen vastaus löytyi Sydneyn kasvitieteellisestä puutarhasta: kyseessä olikin täysin uusi araukariakasvin suku! Suvulle annettiin kansallispuiston mukaan nimeksi Wollemia ja lajinimeksi nobilis löytäjän David Noblen mukaan. Lajin suomenkieliseksi nimeksi tuli wolleminmänty.
Eikä tässä vielä kaikki. Sensaatio sai jatkoa, kun selvisi, että wolleminmänty onkin henkiin herännyt fossiili! Fossiiliaineistosta löydettiin 120 miljoonaa vuotta vanha näyte, joka sopi täsmällisesti yhteen wolleminmännyn kanssa.
Wollemin kansallispuistosta löydettiin yhteensä 46 wolleminmäntyä. Ne uhkasivat tuhoutua Australian tuhoisissa metsäpaloissa vuosina 2019–2020, mutta onneksi metsäpalo saatiin pysäytettyä juuri ennen kuin se saavutti männyt.
Tänä päivänä wolleminmäntyä kasvaa eri puolilla maailmaa kasvitieteellisissä puutarhoissa. Lisäksi wolleminmäntyä on alettu kasvattaa kaupalliseen tarkoitukseen. Näyttää siis siltä, että lajin tulevaisuus on tältä erää taas turvattu.