Artens gula namnskylt berättar att den är en viktig nyttoväxt världen över. Det största kommersiella värdet finns i dess frukt vars smak är en kombination av melon, hallon och jordgubb. Fikonkaktus kallas även fikonopuntia.
Fikonkaktus har flera medicinska effekter. Den används till exempel som antidiarrémedel och den innehåller antiinflammatoriska medel. Det pågår forskning om artens övriga medicinska egenskaper.
Den mest spännande användningen har dock ett samband med livsmedelsfärgen E120. Du har kanske någon gång använt rött läppstift, druckit en röd camparidrink eller ätit rött godis? Då har du troligen intagit det röda färgämnet E120 som utvinns ur krossade små insekter, koschenillsköldlöss (Dactylopius coccus). Dessa insekter föds upp till färgämne på opuntiastammar.
Denna växt, som kommer från Mexiko och södra USA, har tyvärr på många håll förvildats och spridit sig okontrollerat till naturen. Även andra opuntiaarter har blivit invasiva främmande arter. Till exempel på Kanarieöarna och i Australien har opuntior tagit över stora områdena och konkurrerat ut ursprunglig växtlighet.